Еко тенденции в ремонта на покриви

В западна Европа все по-често срещано решение за изграждане на еко покрив е озеленяването.

Като такова то е приветствано от архитекти и инвеститори по две основни причини- от една страна покачва пазарната цена на имота и от друга благоприятства комфорта на живущите. Зеленият покрив е изпитан във времето метод за запазване покрива от неблагоприятни атмосферни влияния, а също спомага за по-надеждната топлоизолация на сградата. Озеленият покрив не на последно място е едно от най-издържаните решения в естетическо отношение след ремонт на покрив .

Съществуват няколко вида зелен покрив. Екстензивният зелен покрив е с малка дълбочина на слоя от порядъка на 7-10 см. Този тип е най- олекотената конструкция и поддържа ниска растителност като трева, мъхове, билки или друга растителност като не изисква никави грижи, а в същото време има доказани хидроизолационни свойства като значително намалява водния поток върху покрива.
Еко тенденции в ремонта на покриви
Интензивните зелени покриви имат доста дълбока почвена покривка(над 15 см) и позволяват отглеждането на значително по- голям спектър от видове растения като може да се стигне дори до храсти и декоративни дръвчета. За предпочитане е такова озаленяване да се прави на плосък покрив, където има възможност за директен достъп. Този вид озеленяване изисква отводнителна система и регулярно полагане на грижи. Напоителна система за интензивно зелените покриви не е наложителна освен в районите с продължително засушаване. Преимуществата на зеления покрив са, че повишава значително пазарната цена на имота и говори за естетическо отношение и иновативно числени.

Напоследък все повече градски архитекти залагат именно на този тип покриви заради необходимостта от минимална градска площ, която предвидено да бъде озеленена чрез закон. Въпреки че покривите не предлагат кой знае колко големи площи, те спомагат за развитие на модерните градове и в тази посока. Можете да направите озеленяване на покрива и по ваша инициатива без да се притеснявате за нищо стига да изберете надеждна фирма, която да изпълни качествено поръчката ви.